Wat zijn de voordelen van WordPress?

Datum

Wat is WordPress?

WordPress is een Content Management System (CMS). Een CMS is een tool die het eenvoudig maakt om belangrijke aspecten van uw website zoals teksten, titels, afbeeldingen, enzovoort aan te passen zonder dat u zelf moet kunnen programmeren.

In 2020 gebruiken wereldwijd meer dan 455 miljoen websites WordPress. Dit wil zeggen dat ongeveer 35% van alle websites, ontwikkeld zijn met behulp van WordPress. Dit gaat van kleine blogs tot complexe websites voor grote bedrijven zoals Sony, Walt Disney, The New York Times, enzoverder.

De cijfers spreken voor zichzelf waarom u WordPress voor uw website zou moeten gebruiken, maar laten we nog een paar goede redenen bekijken:

1. Eenvoudig aanpassingen doen waar je ook bent

Via WordPress is het zeer eenvoudig om aanpassingen te doen aan je bestaande website. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanpassen van titels, teksten, afbeeldingen, kleuren, enzoverder. En dit allemaal zonder dat u ook maar iets zelf moet programmeren.

Nog een voordeel is dat je de gewenste aanpassingen kunt doen waar je ook bent. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding. Dus wil je snel even een tekst aanpassen op je website terwijl je in de trein zit? Geen probleem, dit kan gewoon.

2. Responsive design

Een responsive design wil zeggen dat het design van de website aangepast wordt naar het toestel waarop de website bezocht wordt. Zo zullen er verschillende elementen op de website anders weergegeven worden op een smartphone dan op een tablet of computer.

Voor september 2020 ziet het internetverkeer in België er als volgt uit

  • 56.62% is afkomstig van computers
  • 39.14% is afkomstig van smartphones
  • 4.24% is afkomstig van tablets

Dat betekent dat 43.38% van al het internetverkeer afkomstig is van mobiele apparaten. Dit is bijna de helft van al het internetverkeer, dus is het zeer belangrijk dat je website een responsive design heeft.

3. Flexibiliteit

De eerste versies van WordPress waren bedoeld om eenvoudig een persoonlijke blog op te kunnen zetten. Maar ondertussen is WordPress sterk geëvolueerd en zijn persoonlijke blogs slechts het topje van de ijsberg. WordPress kan gebruikt worden voor het maken van een persoonlijke blog, een professionele bedrijfswebsite, een portfolio website, een webshop en nog zoveel meer. De mogelijkheden met WordPress zijn oneindig.

4. Gebruikersrollen

Met WordPress kunt u meerdere gebruikers toevoegen die de website kunnen beheren en deze gebruikers verschillende gebruikersrollen, en dus verschillende machtigingen geven. Zo kan u bijvoorbeeld iemand machtigingen geven die alles op de website kan beheren, iemand die nieuwe blog posts kan schrijven en publiceren, iemand die nieuwe blog posts kan schrijven maar voor de publicatie ervan toestemming nodig heeft van een andere gebruiker, enzovoort.

5. Het is gratis

WordPress is volledig gratis te gebruiken. U hoeft zich geen zorgen te maken over verborgen kosten, licenties of registratiekosten voor het gebruik van WordPress.

6. Plugins

Aangezien WordPress door een zeer breed publiek wordt gebruikt bestaan er enorm veel plugins. Een plugin is een stukje software die ontworpen is om één of meerdere specifieke functies uit te voeren. Zo heb je bijvoorbeeld plugins om je blog posts te delen op sociale media, plugins om contactformulieren te maken, plugins voor een betere beveiliging van je website, enzoverder.

Het grote voordeel van plugins is dat je niet alles zelf moet ontwikkelen, wat op zijn beurt dan weer zorgt dat de ontwikkeling van een website of webshop veel goedkoper wordt.

7. Uitstekende integratie met sociale media

Via WordPress kan je een integratie opzetten met je sociale media. Op die manier hoef je niet telkens nieuwe blog posts, of pagina’s manueel te delen op al je sociale media, maar kan je met een één klik op de knop alles automatisch delen.

8. SEO: Google houdt van WordPress

Een van de aspecten bij het bouwen van een website is SEO, wat staat voor Search Engine Optimization. SEO is het proces van het optimaliseren van uw website (on-page SEO), evenals van wat er omheen gebeurt (off-page SEO), om zo hoger te scoren in zoekmachines zoals Google, Bing, Yahoo, enzovoort.

Allereerst: Inhoud is koning als het over SEO gaat. Dit komt omdat Google houdt van nieuwe inhoud. Aangezien WordPress is begonnen als een blogplatform, konden gebruikers eenvoudig nieuwe berichten en artikelen publiceren, waardoor Google al heel snel WordPress als iets goeds zag. Zoals eerder vermeld bestaan er enorm veel plugins voor WordPress, en jazeker, er bestaat ook een plugin die helpt om de SEO van jouw website te verbeteren.

9. WordPress is open source

Open source software is software waarvan de broncode door iedereen kan worden gewijzigd en verbeterd. Als open source software wordt WordPress elke dag verbeterd door duizenden ontwikkelaars over de hele wereld.

Dit heeft ontwikkelaars ertoe aangezet om nieuwe functies aan WordPress toe te voegen. Deze ontwikkelaars hebben ook tal van handige plugins gemaakt die WordPress elke dag handiger en nuttiger maken. Dankzij de sterke gemeenschap van innovatieve ontwikkelaars kunnen WordPress websites net zo uniek zijn als de bedrijven die ze gebruiken.

10. Beveiliging

WordPress is ontwikkeld met het oog op veiligheid en wordt beschouwd als een zeer goed beveiligd platform om een website mee te bouwen. Maar geen enkel softwarepakket is natuurlijk volledig beveiligd tegen elke kwetsbaarheid. Daarom is het belangrijk dat je toch enkele voorzorgsmaatregelen neemt.

Enkele voorzorgsmaatregelen die je kan nemen tegen potentiële aanvallen zijn: het nemen van dagelijkse of wekelijkse back-ups, enkel plugins gebruiken die betrouwbaar zijn, WordPress en plugins zo snel mogelijk updaten wanneer er een nieuwe versie beschikbaar komt, enzovoort.

WordPress is het perfecte platform voor bedrijfswebsites

Het maakt niet uit of u een groot of klein bedrijf heeft, of u een complexe of eenvoudige website wilt, WordPress is het perfecte platform voor uw volgende website. In dit artikel zijn slechts enkele voordelen van WordPress opgesomd, maar er zijn er nog veel meer!

Als u gebruik maakt van WordPress bespaart u niet alleen tijd en geld bij de ontwikkeling van de website, maar het maakt het ook eenvoudiger voor u om uw website in de toekomst te beheren en het stelt u in staat om de website uit te breiden naarmate uw bedrijf groeit.

Meer
artikels